Meterruimten: de ins en outs

Meterruimten: de ins en outs

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de meterruimte? En welke normen spelen bij de meter- en groepenkast vooral een rol?

De meterruimte is het centrale punt van een elektrische installatie in gebouwen. Steeds meer componenten worden in deze ruimte ondergebracht. Er valt dan ook heel wat over te vertellen. In dit artikel geven we een overzicht van onze relevantste meterkastartikelen. Het artikel wordt regelmatig uitgebreid en geüpdatet.

Welke normen hebben betrekking op de meterkast?

Er gelden regels voor de meterkast en de groepenkast. Dit om risico’s zo veel mogelijk uit te sluiten en bij calamiteiten snel in te kunnen grijpen. De regels zijn met name vastgelegd in de NEN 2768 (voor meterkasten), de NEN 1010 (de norm voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties) en de productnorm NEN-EN-IEC 61439-3 voor groepenkasten.

Terug naar boven

NEN 2768: de meterkastnorm

De norm NEN 2768 gaat over ‘meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in woningen’. De norm behandelt bijvoorbeeld de locatie van de meterkast. De meterkastnorm werd in 2016 flink herzien. In 2019 kwam NEN met een wijzigingsblad, met daarin onder andere een toelichting op de invoerwijze van leidingen in de woningen.

Terug naar boven

Minimale afmetingen van de meterkast

De minimale afmetingen van de meterkastruimte blijven voor installateurs een punt van zorg. Of, om een installateur te citeren: “Hij mag altijd groter.” Maar wat zijn eigenlijk deminimale afmetingen van de meterkast?

Terug naar boven

Groepenkast & Kema-keur

As een groepenkast aan de typetest door of onder supervisie van de Dekra voldoet, kan die worden voorzien van het Kema-keur. Is in een norm vastgelegd dat de groepenkast over Kema-keur moet beschikken?

Terug naar boven

Is de groepenkast geschikt voor pv?

Wanneer je een pv-installatie wilt aansluiten op de groepenkast is het verstandig je eerst af te vragen of de groepenkast hiervoor wel voldoende geschikt is. Er zijn allerlei soorten groepenkasten in omloop. Daarom is het belangrijk als installateur eerst te onderzoeken waar je mee te maken hebt en welke aardlekschakelaars er worden gebruikt.

Terug naar boven

PV-installaties aansluiten op de groepenkast

Het aansluiten van een pv-installatie op de groepenkast is vaak net wat ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. Zo is het belangrijk rekening te houden met de gelijktijdigheidsfactor. Die krijgt een steeds belangrijkere rol omdat de belasting van installaties veel zwaarder is dan vroeger.

Terug naar boven

De omvormer

De installatie van een éénfase- of een driefasenomvormer is een belangrijk aandachtspunt bij het aansluiten van een pv-installatie op de groepenkast. De éénfase-omvormers zijn vaak goedkoper dan de driefasige maar zijn niet altijd even geschikt. Welke omvormer je kiest, hangt onder meer af van de grootte van de installatie maar ook van het netwerk.

Terug naar boven

Zegelrecht: wat mag en wat mag niet?

Zegelrecht is in het leven geroepen om erkende installateurs veilig te kunnen laten werken aan E-installaties. Bijvoorbeeld bij het vervangen van de groepenkast of hoofdschakelaar. Wat mag er nu eigenlijk wel als je zegelrecht hebt en wat is niet toegestaan?

Terug naar boven

Zegelrecht: waar gaat het fout?

De regels op het gebied van zegelrecht worden wel eens overtreden. Dit komt vaak omdat installateurs zich niet altijd bewust zijn hoe ver hun rechten reiken.

Terug naar boven

Regelgeving prefab meterkast

Meterkasten worden steeds vaker al aan het begin van het bouwproces geplaatst. Het in een vroeg stadium plaatsen van de meterkast, heeft verschillende voordelen. Zo heb je op de bouwplaats minder werk en valt de opleverdatum beter te plannen. De regelgeving was nog niet afgestemd op het in een vroeg stadium van het bouwproces plaatsen van de meterkast. Daarom gingen leveranciers van groepenkasten, netbeheerders en bouwbedrijven met elkaar rond de tafel. Met deNTA 8769 – aansluiting van prefab meterkasten in de ruwbouwfase - als resultaat.

Terug naar boven

Op weg naar plug-and-play

Hegeman Bouwgroep en Löwik Installatietechniek willen in een week tijd vervangende nieuwbouw kunnen realiseren. Op de oude fundering zou binnen een week een sleutelklaar huis opgeleverd moeten worden. Dat maakt een vergaande vorm van prefabricering noodzakelijk. Niet alleen van de bouwdelen, maar ook de technische installaties, zoals de meterkast.

Terug naar boven

Meterkast vooruit

Het prefab-meterkast-concept van Dura Vermeer heet ‘Meterkast vooruit’. Bij dit concept bouwt de installateur de groepenkast in de werkplaats. De eerste meterkast is in februari 2019 geplaatst op het Tudorpark in Hoofddorp, een grootschalige nieuwbouwwijk in Hoofddorp. Daarna werd de nieuwe werkwijze uitgebreid getest.

Terug naar boven

Meterkast met regenjas

Ook timmerfabriek Nijhuis Toelevering, dochteronderneming van Nijhuis Bouw, zet steeds vaker prefab meterkasten neer. De prefabmeterkast wordt in de fabriek al van de groepenkastbehuizing voorzien. pvc- en waterleidingen zijn ook al in de meterkast gemonteerd.

Terug naar boven

De meterruimte van de toekomst

Het mag duidelijk zijn: het is inmiddels dringen in de meterruimte. Die is al goed gevuld door de traditionele groepen en recentere toevoegingen voor internet en huisautomatisering. Daar komen nieuwe ruimtevragen bij vanwege installaties zoals zonnepanelen en warmtepompen. Hoe ziet volgens leveranciers de meterkast er over een paar jaar uit?

Terug naar boven

Marjolein Eilander

Marjolein Eilander

Hoofdredacteur Installatie Journaal

Marjolein Eilander volgt sinds jaar en dag de ontwikkelingen in de elektrotechnische installatiebranche. Ze vindt het fijn partijen dichter bij elkaar te brengen en gelooft in een no-nonsense aanpak.