Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Met Internet of Things (IoT) kunnen apparaten en systemen makkelijk met elkaar communiceren en gegevens verzamelen. Voorbeelden van deze apparaten zijn slimme meters, zonnepanelen, laadpalen en energieopslagsystemen. Door deze apparaten te verbinden en de gegevens te analyseren, kunnen organisaties waardevolle inzichten krijgen en hun processen verbeteren.

IoT heeft een grote invloed op verschillende industrieën, waaronder de energiesector. Deze sector heeft te maken met diverse uitdagingen, zoals de behoefte aan leveringszekerheid, beschikbaarheid van energie en personeelstekorten.

IoT biedt oplossingen voor deze problemen door middel van geavanceerde dataverzameling, realtime monitoring en geautomatiseerde controlesystemen. Door het te gebruiken in verschillende onderdelen van de energievoorziening, kunnen organisaties hun activiteiten verbeteren, kosten verlagen en de prestaties verhogen.

In dit artikel wordt de rol van IoT in de energie besproken. Dit wordt kort toegelicht aan de hand van de onderstaande 5 trends.

1. Beheer op afstand

Met IoT-sensoren is het mogelijk de status en prestaties van belangrijke apparatuur te monitoren. Windmolenparken gebruiken IoT bijvoorbeeld voor realtime monitoring van turbineprestaties en onderhoudsbehoeften. Dit verbetert de operationele efficiëntie.

2. Optimaliseren energieverbruik

Energiebeheersystemen voor zowel consumenten als bedrijven maken gebruik van IoT om het energieverbruik te optimaliseren, kosten te verlagen en duurzaamheid te bevorderen. Denk aan een slimme thermostaat die automatisch de temperatuur aanpast op basis van gebruikersvoorkeuren en energieefficiëntie.

3. Slim netbeheer

IoT wordt ook gebruikt om energienetwerken te moderniseren, te optimaliseren en ‘slim’ te maken. Dit omvat geavanceerde sensoren en controlesystemen die de stroomtoevoer regelen, pieken in de vraag beheren en duurzame energiebronnen integreren.

4. Energiehubs en microgrids

Microgrids zijn lokale energienetwerken die zelfstandig of als onderdeel van een groter netwerk opereren. IoT maakt het mogelijk om gegevens te delen tussen microgrids en het hoofdnetwerk, wat zorgt voor flexibiliteit en veerkracht bij storingen of piekbelastingen.

5. IoT Security

IoT Security waarborgt de bescherming van gegevens en de beveiliging van IoT-apparaten en -netwerken. Denk dan aan het gebruik van versleuteling en toegangscontrole om ongeautoriseerde toegang en cyberaanvallen te voorkomen.

Op zoek naar concrete voorbeelden van bedrijven die deze trends succesvol hebben ingezet? Of wil je weten hoe je jouw IoT- en/of dataoplossingen slimmer kan maken? Bekijk dan de website van KPN IoT voor meer informatie.

Dit artikel is gesponsord door KPN IoT.

Laurens Mackay bij de opstelling van DC Opportunities op The Green Village. (Foto: InnovationQuarter - The Green Village)

DC-innovaties uit Delftse proeftuin toegepast op bedrijventerrein

Op een bedrijventerrein in Ridderkerk voedt straks een gelijkspanningsnetwerk alle openbare verlichting. Dat is pas het begin, lantaarnpalen die...

Maas & Hagoort leverde de verlichting voor het kantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Licht op alle continenten

Lichtexpert Maas & Hagoort sleepte een bijzondere opdracht in de wacht, Het bedrijf is in de komende acht jaar verantwoordelijk voor de verlichting...

CEN/TS 17951: technische specificatie voor adaptieve noodverlichting

CEN/TS 17951: technische specificatie voor adaptieve noodverlichting

Binnenkort wordt een technische specificatie voor adaptieve noodverlichting gepubliceerd (CEN/TS 17951). Edwin de Graaf, namens branchevereniging...

Inspectie van hoogspanningsinstallaties

Inspectie van hoogspanningsinstallaties

Aan de hand van welke normen moet de elektrische hoogspanningsinstallatie worden geïnspecteerd?

Noodverlichting: nieuwe versie NEN-EN 1838 op komst

Noodverlichting: nieuwe versie NEN-EN 1838 op komst

Waarschijnlijk verschijnt nog dit jaar een nieuwe editie van de NEN-EN 1838 - Toegepaste verlichtingstechniek - Noodverlichting. Edwin de Graaf,...

Rob van Bergen vertrekt bij ISSO

Rob van Bergen vertrekt bij ISSO

Rob van Bergen zwaait 1 september af als directeur van kennisinstituut ISSO. Operationeel directeur Michel Verkerk neemt zijn taken over.

Zelfvoorzienende energiehub voor  bedrijvenpark in Tiel

Zelfvoorzienende energiehub voor bedrijvenpark in Tiel

Bedrijvenpark Medel bij Tiel krijgt een zelfvoorzienende energiehub. Hierdoor kan het park toch uitbreiden, ondanks dat er geen vermogen mag worden...

Verzwaring lokale netten versnellen

Verzwaring lokale netten versnellen

Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Bouwend Nederland willen de uitbreiding van het elektriciteitsnet versnellen. Ze ondertekenden daarom het...