Belangrijke aspecten van NEN 1010

Belangrijke aspecten van NEN 1010

Elektrische installaties in woningen en bedrijfspanden moeten voldoen aan de NEN 1010. Dit artikel behandelt een aantal belangrijke aandachtspunten van deze norm.

NEN 1010 geldt als de moedernorm voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur. In dit artikel zetten we een aantal belangrijke aspecten van deze norm op een rijtje. Het artikel wordt regelmatig uitgebreid en geüpdatet.

NEN 1010: de belangrijkste norm

NEN 1010 is de belangrijkste norm voor elektrotechnische installaties. De norm geeft aan hoe laagspanningsinstallaties veilig worden aangelegd, uitgebreid en aangepast. Ook geeft NEN 1010 duidelijkheid over controles en inspecties bij de oplevering van projecten. Dit geldt zowel voor woningen als voor utiliteitsbouw en industriële gebouwen.

Terug naar boven

Aarden en vereffenen

Iedere elektrotechnische installatie moet worden voorzien van aarding en vereffening. De meest toegepaste aardingsstelsels zijn het TT- en het TN-stelsel. Wat is precies het verschil tussen beide begrippen? Als elektrotechnici dit niet weten, is het lastig om op grond van NEN 1010 de juiste beslissingen te nemen.

Aarding: het TT-stelsel

Bij het TT-stelsel is een punt van de voedingsbron rechtstreeks met aarde verbonden. De metalen gestellen in de installatie zijn verbonden met een aardelektrode die elektrisch onafhankelijk is van de aardelektroden van de voedingsbron. De installatie heeft dus een eigen aardingsvoorziening.

Terug naar boven

Aarding: het TN-stelsel

Bij grotere installaties is een TN-stelsel nodig. In een TN-stelsel is een punt van de voedingsbron met aarde verbonden. De metalen gestellen van de installatie zijn door middel van beschermingsleidingen met dit punt verbonden.

Terug naar boven

NEN 1010 & bad- en doucheruimtes

De bad- en doucheruimte is elektrisch gezien een van de gevaarlijkste ruimten in een woning. In een bad- en doucheruimte worden daarom hoge eisen gesteld aan de toepassing van beschermingsleidingen, aardlekschakelaars en vereffeningsleidingen.

Terug naar boven

NEN 1010 & keukenapparatuur

In een moderne keuken bevinden zich vaak veel apparaten. In de NEN 1010 is in bepaling 510.4.2 opgenomen dat de installatie over voldoende eindgroepen moet zijn verdeeld om gelijktijdig gebruik van de aanwezige apparatuur mogelijk te maken. Ook is aangegeven dat, indien nodig voor specifieke apparaten, moet worden aangesloten op afzonderlijke eindgroepen.

Terug naar boven

Kabelberekeningen volgens NEN 1010

Onlosmakelijk met de NEN 1010 verbonden is de kabelberekening. Vroeger konden installateurs zich nog wel eens redden met vuistregels of een snelle berekening op de rekenmachine. Tegenwoordig zijn de infrastructuren complexer en de apparatuur gevoeliger. Hoe maak je een goede kabelberekening volgens NEN 1010?

Terug naar boven

Software voor kabelberekeningen

Waarmee maak je een kabelberekening volgens NEN 1010? Kabelfabrikanten zijn behulpzaam met gratis software, maar hiermee kun je niet een compleet verdeelnet doorrekenen. Het doorrekenen van een enkele kabel is wel mogelijk. En er is natuurlijk betaalde software. Wat zijn handige rekentools, al dan niet gratis?

Terug naar boven

DC-bekabeling zonnepanelen

Ook op de DC-bekabeling van pv-installaties is de NEN 1010 van toepassing, bij voorbeeld voor de kabelberekening. Welke eisen worden er gesteld aan de DC-bekabeling? Moeten DC-kabels, die al dubbel geïsoleerd zin, in een beschermende buis of kabelgoot?

Terug naar boven

Moet een pv-systeem volgens NEN 1010 worden geaard?

Het aarden van een pv-installatie is verplicht volgens NEN 1010. Het montagesysteem wordt gezien als een metalen constructie, en moet dus geaard worden. De zonnepanelen zijn dubbel geïsoleerd en hoeven niet geaard te worden.

Terug naar boven

PV-omvormer achter aardlek?

Verder is niet iedereen duidelijk of het verplicht is een omvormer aan te sluiten achter een aardlekschakelaar/automaat? Wat zijn precies de eisen? Voor het beantwoorden van deze vraag moet niet alleen worden gekeken naar NEN 1010 maar ook naar de NPR 5310, een praktijkrichtlijn bij NEN 1010.

Terug naar boven

Laadpunten & NEN 1010

In de NEN 1010:2015 is een aparte rubriek opgenomen met betrekking tot laadinrichtingen voor elektrische voertuigen. Deze rubriek 722 geldt zowel voor voertuigen die moeten worden geladen vanuit het voedende net, als voor voertuigen die de elektrische installatie van een voeding voorzien.

Terug naar boven

Inspecties en keuringen volgens NEN 1010

In de NEN 1010 staat nauwkeurig omschreven uit welke onderdelen de inspectie van nieuwe installaties moet bestaan. In de eerste plaats is er een visuele controle, die in het algemeen wordt uitgevoerd als er geen spanning op de installatie staat. Ook wordt gekeken of andere veiligheidsaspecten in orde zijn, zoals bescherming tegen schokken en brandveiligheid.

Terug naar boven

NEN 1010:2020

10-10-2020 presenteerde NEN de herziene versie van NEN 1010. Twee volle jaren werkte de normcommissie aan de NEN 1010:2020. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Terug naar boven

Marjolein Eilander

Marjolein Eilander

Hoofdredacteur Installatie Journaal

Marjolein Eilander volgt sinds jaar en dag de ontwikkelingen in de elektrotechnische installatiebranche. Ze vindt het fijn partijen dichter bij elkaar te brengen en gelooft in een no-nonsense aanpak.

Het metalen gestel, het geleidende draagframe, moet worden geaard bij gebruik van omvormers zonder transformator.

Constructieframe zonnepanelen verbinden met potentiaalvereffening

PV-panelen worden veelal als klasse II-apparatuur uitgevoerd. Daarom worden ze vaak neergelegd zonder een potentiaalvereffening.

Alles wat je moet weten over aardingsstelsels

Alles wat je moet weten over aardingsstelsels

Hoe zit het ook alweer met het TT- en het TN-stelsel? Wat is het verschil tussen deze stelsels? En waarom is aarding zo belangrijk? We zetten onze...

Elektrische apparaten in bad- en doucheruimten

Elektrische apparaten in bad- en doucheruimten

Elektrisch gezien is de douche- en badruimte één van de gevaarlijkste ruimten in een woning. In een badruimte worden daarom hoge eisen gesteld aan de...

PV-omvormer aansluiten op de elektrische installatie

PV-omvormer aansluiten op de elektrische installatie

Bij de redactie komen veel vragen binnen over het aansluiten van de pv-omvormer op de elektrische installatie. Genoeg aanleiding voor een uitgebreid...

(foto Margo van Voskuilen)

Lezersvraag over NPR 5310

Op de redactie kwam een vraag binnen over NPR 5310. Nico Kluwen, als expert verbonden aan de kenniscollecties van Installatie Journaal, geeft...

Foto: Enincom

'We gaan te maken krijgen met gebouwen die instorten'

Enincom ontwikkelde een nieuwe versie van zijn DC-lekstroomfilter. Met als doel het oplossen van problemen met DC-lekstroom en de daaruit...

Aardlekschakelaars bij pv-installatie en/of laadpalen

Aardlekschakelaars bij pv-installatie en/of laadpalen

In dit artikel wordt uitgelegd wanneer een type A- of type B-aardlekschakelaar wordt toegepast bij het aansluiten van een pv-installatie en/of...

Meer over de gewikkelde transformator

Meer over de gewikkelde transformator

Een transformator wordt toegepast voor het verhogen of verlagen van een wisselspanning en/of voor het galvanisch scheiden van stroomkringen. In dit...