Brandveiligheid is meer dan het installeren van een goede rookmelder

Brandveiligheid is meer dan het installeren van een goede rookmelder

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft onlangs een voorgenomen wijziging gepubliceerd van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Deze voorgenomen wetswijziging betekent een goede verbetering voor de brandveiligheid in Nederland. Zo zullen rookmelders ook verplicht worden voor bestaande bouw. Brandveiligheid is echter veel meer dan het installeren van een goede rookmelder.

Dit blog is geschreven door Jan Nies, productmanager Veilig en Comfortabel Wonen bij Hemmink.

Het begint inderdaad wel bij de rookmelder, maar Hemmink kijkt vanuit de keten van brandveiligheid, en dat begint met een goed product. Wij werken uitsluitend met Ei Electronics, want die doen geen concessies aan veiligheid. Iedere melder wordt individueel drie keer getest voordat hij de fabriek verlaat.

Die goede rookmelder kun je op elke plek hangen die je maar wilt. Maar dat betekent niet automatisch dat de bewoners brand- of vluchtveilig zijn. Daar komt wel iets meer bij kijken. Als je rookmelders op de verkeerde plek hangt, dan komt er geen rook bij. Dat is heel simpel. Of als je de rookmelder dicht bij een badkamer of keuken hangt, dan kan de damp voor een vals alarm zorgen.

In dat geval wordt de rookmelder vaak verwijderd door een bewoner en vervolgens niet meer teruggehangen. We praten dan over schijnveiligheid. Nadenken over waar je zo'n melder hangt, is echt belangrijk. Dit zijn vrij simpele voorbeelden. Je kunt je echter voorstellen dat het realiseren van brand- en vluchtveiligheid in grote appartementencomplexen of studentenpanden met veel kruip-door-sluip-door echt complex is.

Brandveiligheid is maatwerk

Ik ben ervan overtuigd dat het allemaal maatwerk is; iedere woning is anders en bij elke situatie moet heel goed worden gekeken welke producten er moeten worden opgehangen en wat de beste plek is. Hemmink is kennispartner op het gebied van brand- en koolmonoxideveiligheid in woningen. Wij leveren diensten en verkopen producten zoals rookmelders en koolmonoxidemelders.

Onze directe klanten zijn groothandels, maar we richten ons ook op woningcorporaties en installateurs. Wij hebben een regiefunctie in de keten, en snappen door onze ervaring waar het mis kan gaan in projecten. Wij helpen deze projecten te stroomlijnen, want dit heeft effect op het uiteindelijke resultaat: de veiligheid van de bewoners.

Wij geven woningcorporaties beleidsadvies. Daarnaast geven we trainingen aan monteurs en maken we projecteringen in bouwtekeningen. Wij denken ook mee in het beleid van onze klanten. We helpen in het ontwerpen van de oplossing van de installatie: we adviseren niet alleen waar de rookmelder moet hangen, maar ook of er controle units moeten komen. Er zijn situaties waar een oplossing met rookmelders mogelijk is in plaats van brandmeldinstallaties.

Het belang van een installatietraining

Het is heel belangrijk om de monteurs die de rookmelders installeren, goed te trainen. Door de voorgenomen wetswijziging komen er veel nieuwe partijen op de markt die rookmelders ophangen, en die hebben niet altijd de juiste expertise. Het daadwerkelijk monteren van zo’n rookmelder lijkt geen hogere wiskunde, maar door onze (praktijk)ervaring van de afgelopen decennia, weten we heel goed wat er allemaal mis kan gaan. En dan komen de problemen.

Het koppelen van rookmelders biedt extra veiligheid, maar het luistert heel nauw. Het komt namelijk wel eens voor dat rookmelders in verschillende rijtjeswoningen met elkaar gekoppeld zijn, omdat men in beide woningen tegelijk bezig was met koppelen. Als een van de bewoners een tosti laat aanbranden dan gaat het alarm in het huis van de buren ook af. En dat wil je niet!

Rookmelders op afstand monitoren

Een ander aspect in de keten van brandveiligheid is onderhoud en vervanging. Woningcorporaties hebben een zorgplicht die verder gaat dan alleen een x-aantal rookmelders ophangen. Zij moeten er ook voor zorgen dat die rookmelders blijven werken in verband met de brandveiligheid van de woning. Het is voor hen echter heel lastig om aan te tonen dat ze aan die zorgplicht voldoen. Bewoners trekken niet zomaar aan de bel als de melder het niet meer doet, of ze zien het zelf niet eens.

Wij hebben een product geïntroduceerd dat real time rookmelders kan monitoren. Het is een Gateway die kan worden opgehangen in een huis, of in een appartementencomplex. Hij monitort constant de rook- en koolmonoxidemelders. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, dan weet je dat onmiddellijk. Je krijgt ook meteen een melding wanneer iemand de rookmelder onklaar maakt of verwijdert, bijvoorbeeld na een vals alarm. Dat gebeurt best vaak, bijvoorbeeld door extra stof wat ontstaat tijdens het klussen.

Daarnaast komen we met een oplossing met een stukje softwarebeheer. Hiermee kun je rook- en koolmonoxidemelders uitlezen en in een database zetten. Dan heb je statische informatie, maar je weet ook waar de melders hangen. En als er onderhoud wordt gedaan, dan zet de monteur een update in de database. Dan kun je ook zien of de melder ooit is afgegaan, of hij is verwijderd et cetera.

Koolmonoxide

Ik hoef niet uit te leggen dat je geen koolmonoxide in je huis wilt hebben; dat is levensgevaarlijk! Dus die tool heeft meteen zijn kracht bewezen. En dit was nog maar een kleine steekproef. Ik verwacht dan ook dat het daadwerkelijke koolmonoxideprobleem in Nederland veel groter is.

Behalve voor de veiligheid is de database ook efficiënt in te zetten bij onderhoud en vervanging, want je weet van tevoren al welke rookmelder onderhoud nodig heeft en wanneer ze vervangen moeten worden. En dat is handig, want door de grote hoeveelheid installaties in woningen heeft nu niet iedere woningcorporatie of collectieve woningbeheerder inzicht of woningen zijn uitgerust met rookmelders of andere installaties. Zij weten in dat geval dus niet wanneer ze vervangen moeten worden om aan de zorgplicht te voldoen.

Urgentie bepalen op afstand

Daarnaast is dit systeem handig voor installateurs die een eigen portefeuille hebben met bijvoorbeeld een aantal VvE’s. Ook zij kunnen op afstand melders uitlezen. Je ziet dan meteen wat de aard van de melding is; is het dringend of kan het ook tot de volgende dag wachten? Er zijn dus urgente en minder urgente meldingen. Als je zo’n Gateway aanschaft, krijg je toegang tot een portal en daarmee kun je zien wat de status is van de melder. Je doet dit allemaal vanachter je bureau, of tussen een klus door op je telefoon of tablet.

Ik ben zelf onlangs vader geworden – ik heb een dochtertje van 3 maanden – dus ik besef nu nog meer dan vroeger hoe belangrijk het is om goede (gekoppelde) rookmelders en koolmonoxidemelders te hebben. Vanzelfsprekend is er een koolmonoxidemelder geïnstalleerd in de babykamer. Ik denk daar zelf dus zeker over na, want als je het hebt over de sluipmoordenaar koolmonoxide… er zijn zoveel voorbeelden waar het eigenlijk niet nodig was dat mensen zijn komen te overlijden. Datzelfde geldt voor brand- en vluchtveiligheid. Ook daarover doen veel mensen helaas veel te nonchalant.

Dit artikel is gesponsord door Hemmink